maandag 15 oktober 2012

Baby-Alpaca

In 2010, het voorjaar dat de oversteel van Enschede naar Friesland werd gemaakt, heb ik als laatste herinnering een vacht baby-alpaca gekocht bij een boer, ergens tussen Enschede en Losser. Ik had toen al eerder gezien dat hij alpaca's had, en toen ik ze geschoren zag heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb gevraagd of dat hij de vachten nog had en ok ik er een zou mogen kopen.
Dus heb ik een beige/bruine veulenvacht uitgezocht, het beestje heette Guusje. Dat vind ik heerlijk, puur materiaal met een thuis en een verhaal.
In Friesland ben ik begonnen met heel dun spinnen, maar het vervelende van alpaca is dat je zulke zwarte vingers ervan krijgt. Het garen heeft dus echt twee jaar lang op mijn klos gezeten, omdat ik geen zin of energie had om er wat mee te doen.
Maar nu ik weer buit heb meegenomen van de spindag moest er het een en ander afgemaakt worden. Zo ook de baby-alpaca!

Op de spindag heb ik twee zeef-mandjes gekocht waar je alpaca tussen kan leggen (voor kleine hoeveelheden dus, maar met kantgewichtgaren is dat geen probleem). Ik heb het dan een halfuurtje in zeepwater laten liggen en dan samen wat op en neer in het water gehaald om het stof eruit te halen (de lokken kunnen dan niet ten opzichte van elkaar bewegen).
Daarna de lokken de sla-centrifuge in en op de verwarming (die nu toch aanstaat) verder laten drogen. Het resultaat: precies dezelfde structuur en lokken als vantevoren, maar nu geen zwarte vingers meer bij het spinnen, super dus!
De vacht heeft een prachtige kleurschakering, van bruin tot beige. Ik moet wel toegeven dat ik er te weinig twist aan heb toegevoegd, maar dat zal de pret niet mogen drukken,
Nu ga ik er een halfronde sjaal van maken met kraaltjes, maar eerst nog een andere sjaal die ook eerst afmoet...
(dit is de helft van de totale hoeveelheid garen, samen kom ik op 420 meter)

2 opmerkingen:

  1. Ik spin ook baby alpaca witte wol. Het is erg vuil en na het spinnen en twijnen wordt het niet schoon.
    Welk wasmiddel gebruik je en hoe heet/warm is het sop ? Die zeven lijken me heel handig trouwens. Want je moet de wol vooral niet veel bewegen.
    En ga je het na het wassen ook nog kaarden ?
    De wol is erg fijn en vervilt heel snel. Ik ben heel benieuwd.
    Groet Margriet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Margriet,

    Ik gebruikt gewone wol/fijnwasmiddel, bijvoorbeeld robijn. Het water is handwarm, en met de zeven gaat het inderdaad goed. Probeer je strengen eens een halfuur in een sopje te laten weken en dan uit te spoelen, dat scheelt ook een heleboel in zwartheid.

    Ik kaard of kam het niet maar spin gewoon uit de vacht omdat ik dat het prettigst vind. Het is inderdaad heerlijk materiaal. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen