dinsdag 5 mei 2009

Quessant

Dit is een logje dat ik vorig jaar heb geschreven op voorbereiding op een gesponnen streng. Door drukte (zoals altijd, zucht), is de gesponnen streng pas twee weken geleden afgekomen. Dus hierbij!


De vader van een vriendin is de trotse eigenaar van een stuk of wat Quessant schaapjes. Op de vraag aan zijn dochter of ze nog iemand wist die wat met de wol kan, dacht ze aan mij. En dus, afgelopen zondag op weg naar Welsryp, om daar vijf mooie vachtjes te mogen meenemen. Of hij er echt niets voor moest hebben? Nee, was het antwoord van zijn vrouw, ik moest alleen het 'college' over het Quessant schaap aanhoren. En, omdat het mij erg aansprak, zal ik het hier proberen te herhalen.


Vroeger, een aantal eeuwen geleden, sloeg er een schip kapot op de rotsen van een klein eilandje voor de westkust van Bretange (Frankrijk); “Ile d’Quessant ” . De schapen die in het schip zaten hebben zich 'gevestigd' op het eiland en zich aangepast. Het ras is klein gebleven, met erg lang haar en heel erg vette vacht omdat het er altijd guur weer is. Omdat het zo lang en vet is, is het ideaal om te spinnen. Voor de productie hoeft het schaap niet gehouden te worden; ze krijgen slechts een lam per jaar, en de melkproductie is ook erg weinig. Het zijn erg leuke schaapjes, en de rammen hebben van die prachtig gekrulde hoorns.

En zo ziet het vachtje eruit:
En nu de gesponnen strengen, hier aan het drogen na hun wasbeurt:het kleurverschil tussen twee verschillende vachtjes (achter =ste draden zijn iets bruiner);
Het is driedraads navajo-getwijnde wol, mooi dus gesponnen zoals je kunt zien. Totaal is het zo'n 500 meter en ik wil er een kantsjaal van maken uit de handwerken zonder grenzen van vorig jaar.
Het lijkt wel of ik van al mijn gesponnen garen sjaals wil maken, geen idee waarom eigenlijk. Misschien omdat het niet meer geverfd hoeft te worden, ik weet het niet. Maar spinnen is wel iets waar ik me nu weer helemaal lekker bij voel; vanaf volgende week moet ik veel meer uren gaan draaien op stage om aan de benodigde uren te komen dus dan is een ontspannende hobby wel welkom. Op breigebied ben ik alleen maar dingen aan het afmaken die nog liggen te wachten op de laatste toeren. Die laatste loodjes he...

4 opmerkingen:

Jolanda zei

Tja, ik heb een things to do lijst voor 2009. Moet af.

Pimmie zei

Ik heb gister van Annita twee spin-offs mee gekregen.
En ben nu weer eens erg geinspireerd! Maar ik heb vooral zin in al voorbewekte voorgekleurde wol.
En dat is voor het eerst.

Ingrid. zei

Mooi geworden !
Fijne avond , groetjes INGRID.

MoniqueB. zei

Jeetje, wat heb je je best gedaan zeg. Erg mooi, niet alleen de quessant, maar ook de witte uit het vorige bericht/log.
Fijn dat het zo'n ontspanning brengt, en later draagbare kwaliteit.
Het is een hele mooie donkere kleur. Daar hoef je echt alleen maar mee te breien en dicht tegen je aan te houden.