dinsdag 10 november 2009

Nieuw Project

Soms komen dingen samen omdat je er op hetzelfde moment mee bezig bent. Deze keer was het hele donkerbruine wol die ik dun 'long draw' wilde spinnen, en het opruimen van al mijn kralen. Ik had er teveel en niet allemaal gesorteerd, dus ben heel radicaal te werk gegaan. Kralen waarvan ik het gevoel had ze toch niet te gebruiken zijn zonder pardon in de prullenbak verdewenen, samen met kralenbakken waarbij de kralen konden verplaatsen van vakje. Nu is alles heerlijk opgeruimd bij elkaar; sluitingen allemaal in 1 doosje, grote kralen per kleur gesorteerd. Heerlijk om er nu mee te werken. Maar om alle rode kralen weg te gooien, ging me eigenlijk te ver. Dus ben ik aan de slag gegaan:
De onderste klos is de bruine long draw gesponnen wol (er komt nog een logje ooit waar ik dat netjes uitleg, maar dat komt later), 289m. De bovenste klos zit vol met lockgaren; een draad bruin en een draad zwart. Op de bruine draad heb ik de kralen geregen en die op enigzins regelmatige afstanden, ergens tussen 20 en 30cm, erin gedraaid door beide draden in dezelfde richting te draaien als de gesponnen draad op het spinnewiel. Wanneer je die twee twijnt krijg je een redelijke draad die in balans is, met kraaltjes die niet gaan lopen. Onderstaande foto is genomen toen het lekker weer was en de zon scheen, iets dat nu niet zo is. Dus geen foto van het uiteindelijke garen helaas:
En toen dat af was (jeetje wat was dat lang twijnen, bijna 300m!), heb ik er hele mooie Lana Grossa Softhair bij gekocht in deze kleur:
En dat wordt een dubbelgebreide sjaal. Maar ja, dat herfstweer. Als het weer beter wordt maak ik een foto van de sjaal in wording, de foto heeft namelijk zonlicht nodig om de haren mooi te laten reflecteren.

Aan de grijze rok ben ik begonnen, alles geknipt en de vlieseline opgestreken. Dit is de technische tekening van het patroon (alleen de knoop en de rits moet ik straks nog even halen):Alle vaardigheden op handwerkgebied heb ik opgedaan van mijn moeder en door veel doen :-), dus geen opleiding. Dat lijkt me overigens wel leuk hoor, om nog eens te doen. Maar alles wat nu door mijn handen gemaakt wordt is ontwikkeld door duidelijke boeken, mooie internet-tutorials, veel oefenen en ik vermoed ook een aardige dosis talent ;-)...

4 opmerkingen:

lheurebleue zei

nijver bietje!

Herma zei

Wel meer dan een aardige dosis talent! En enorm multi talent zul je bedoelen!!
Jij kunt zoveel!
Mocht het in de wetenschap niks worden (wat niet valt te verwachten) dan kun jij altijd de 'softe'kant van de textiel nog op.
Ik heb diepe bewondering voor je!

Sylvia zei

Inderdaad, een behoorlijke dosis talent! Ik waardeer het zo enorm omdat er nog maar zo weinig zijn die het kunnen en het ook nog met zoveel plezier doen. Ben heel benieuwd hoe de rok wordt, foto's!

MoniqueB. zei

Sommige dingen kan je haast alleen maar leren door veel te doen. Ik heb ook nooit naailes gehad hoor.

Het twijnen ziet er geweldig uit. Ben erg benieuwd hoe het er uit komt te zien; ik duim voor zon!