woensdag 31 maart 2010

Groots lentenieuws!!!

We hebben vorig jaar zo genoten van de pimpelmeesjes in ons nestkastje. En, oh, wat maakte mijn hart een sprong toen ik erachter kwam dat ze weer bezig zijn! Het fototoestel gepakt:
Hij (of zij?) is binnen wat aan het bekijken of doen:
Toen had hij mij gezien:
En als een duveltje uit een doosje (nestkastje) vlogen er twee meesjes weg:
De lente is nu echt begonnen!

dinsdag 30 maart 2010

Oeps

Het begon allemaal met opruimen. Ik had nog gekaarde wol van twee zomers geleden liggen, en het was of gebruiken of weggooien. Omdat ik dan maar toch bedacht dat het goed was om dingen uit te proberen heb ik redelijk dik garen met de long-draw methode gesponnen, en bij het twijnen ge"autowrapped". Dat is het paarse naaigaren dat je op het garen ziet:
Bij de wolwinkel heb ik een bolletje paarse verviltbare wol gekocht om mee te weven. De bedoeling was dat het iets vervilt zou worden; ik wil er een pannenwarmhouder voor maken. Nadat het van het weefgetouw gerold was was het ongeveer 100 bij 40cm:
En het naaigaren is mooi te zien in het weefwerk:De onregelmatigheid (door niet netjes genoege gekaarde lappen) ook:
Dus, hup de wasmachine in (die niet tussentijds te openen is :-S). Oeps....
Enkel 80*27cm over, en het naaigaren verdwenen in de wol:

Nou ja, een les: volgende keer eerst op 30 graden proberen, daarna pas op 40. Nu bedenken of de pannenwarmhouder er nog uit te halen is, of dat het weefgetouw nogmaals ingespannen moet worden...

maandag 29 maart 2010

Het paasgaren verwerkt

Als je paasgaren hebt, moet je er iets paasachtigs van maken:
Klein genoeg om de leuke frutsels erin uit te laten komen, en ook nog eens klein genoeg zodat je met 27m toch 5 eierwarmers weet te fabriceren:

Het patroon hiervan is zelf bedacht (vrij simpel met verkorte toeren), en zal op ravelry verschijnen :-). Geen raveler? Dan kun je me mailen voor het patroon.

vrijdag 26 maart 2010

Voorproefje op pasen

Als voorproefje op pasen heb ik paasgaren gesponnen:
En zeg nou zelf, dat is toch om lentekriebels van te krijgen?
Het paarse is 25 gram corriedale geverfd met een zakje kool-aid grapes (je hele huis stinkt wel naar synthetische druiven, maar de kleur is erg mooi). Als versiering zitten er (Action) roosjes, bloemetjes en pailletjes in. Het garen zelf is 'core-spun', en de manier waarop de objecten in het garen zitten is te zien op de DVD 'sit and spin' van Insubordiknit.

woensdag 24 maart 2010

Lekker weg

Vriendlief en ik zijn lekker weggeweest naar Terschelling afgelopen weekend. Na ons weekend van vorig jaar wilden we onze rode stoere auto het strand nog een keer laten zien:
En het mooie is van met het auto op het strand rijden, dat je lekker rijdt tot je wat moois ziet, daar uitstapt, en je kan verwonderen over de wonderen van de zee:
En op het strand liggen alle schatten voor het oprapen, kleine kunstwerken op zich:
De natuur doet ook zijn best om het mooie in haar boven te halen:
En de zon doet er nog een schepje bovenop.
Wij zijn uitgewaaid en dus klaar voor de lente!

dinsdag 9 maart 2010

Het paarse project

Het paarse project is inmiddels al op de helft. Uiteindelijk heb ik na twijfels toch gekozen om zelf wat te ontwerpen, en over het algemeen ben ik daar redelijk tevreden over. Positieve en negatieve punten onderaan dit logje.
De sneeuw ligt hier nog, maar de zon doet haar best het lente te laten lijken, gelukkig levert dat mooie foto's op. Zover ben ik nu:
Omdat ik erg enthousiast was over het werken met kraaltjes bij de Citron heb ik hierbij mooie donkerpaarse kraaltjes gehaald. Weer van Gutermann, daar weet ik van dat ze mooi blijven. Deze hebben een zilveren binnenkant waardoor ze het licht weerkaatsen. Een nadeel daarvan is dat het gaatje smaller is; mijn 0.6mm haaknaald wilde er niet doorheen. Gelukkig heeft de fourniturenzaak om de hoek een Addi 0.5mm kanthaaknaald. Dat gaat helemaal super.
Het berekende kleurverloop komt super uit, beter dan ik had kunnen hopen; bij de roze hartjes begint een nieuw deel. En elke keer begint dat in de laatste rij van mijn patroon, dus elk deel is gelijk van grootte.
Ik vraag me wel af of het het werk waard was; rekenen hoeveel meter elk deel moest bevatten. Als ik elk deel evengroot had gemaakt was het afbindwerk wel evenveel geweest. Zo wordt het nu:
En wanneer elk deel evenveel meters garen bevatte had het zo geleken:

Ach, een wiskundige uitdaging bij het breien kan nooit kwaad :-).

Ik ben nu op de helft, en kan al evalueren;
Het garen:
Het is de goede dikte, daar ben ik erg tevreden mee.
Het is een mooie kleur, al zal het na wassen iets paarser zijn omdat niet alle blauw eruit gespoeld is (bewees mijn strengenwinder die nu blauwe stokjes heeft).
De sterkte van het garen is niet goed, bij het laatste deel heb ik de bol met de hand verder gerold omdat het steeds brak. Meer twist toevoegen de volgende keer dus.
De kraaltjes:
Na aanschaffen van de nieuwe haaknaald ben ik tevreden over het formaat.
De kleur is precies de kleur van het donkerste paars, en dat vind ik erg mooi.
De zilveren binnenkant levert een mooie weerkaatsing op; voor herhaling vatbaar.

Het patroon:
De afwisseling tussen rechte en averechte rijen vind ik mooi.
De golving die steeds meer aanwezig wordt naarmate de cirkel groter wordt vind ik super.
Ik had alleen minder keer het patroon moeten herhalen (zie de eerste foto); nu heb ik 5/8 cirkel in plaats van 4/8.
Conclusie: Ik ga weer garen spinnen voor als deze af is, en dit herhalen waarbij de negatieve punten worden opgelost.

maandag 8 maart 2010

Lieve weergoden,

Ik ben toe aan het voorjaar. Het is hier koud en weer winters wit. Dit terwijl mijn biologische klok en humeur vinden dat het voorjaar zou moeten worden.
Daarnaast voelt ons vogelhuisje zich zo leeg, het is toe aan nieuwe bewoners. En die komen pas als jullie het voorjaar laten zijn.

Ik vind dat Vulturnus (de god van de oostenwind) zijn lol nu wel heeft gehad. En mocht vrouw Holle echt bestaan, dan mag ze nu wel ergens anders haar kussens uitkloppen.

Laat het alstublieft gewoon een graad of 10 zijn met een zonnetje waar ik de lentekriebels van krijg!

vrijdag 5 maart 2010

Medaille!

Ja, de olympische spelen zijn al voorbij, maar voor mijn actie in de Fleece to FO Long track (vacht naar afgerond project lange afstand), heb ik alsnog mijn medaille :-).
De streng wordt vandaag tot bol gerold, ik ga straks kraaltjes erbij halen en dan ga ik mijn zelf ontworpen patroon starten. Oh, spannend!

dinsdag 2 maart 2010

Nieuw project

Zo, 430 meter gesponnen:
En in 6 delen verdeeld, oplopend in hoeveelheid (resp. ongeveer 3%, 8%, 14%, 19%, 20% en 30% van de totale hoeveelheid, netjes berekend uit oppervlakte van een halve cirkel verdeeld in 6 even brede banen, niet helemaal netjes afgerond):
Dus 6 delen wol aan elkaar verbonden, na het wassen klaar om geverfd te worden:
In bakjes:
Dan de juiste kleur (paars) mengen uit blauwe paaseierenverf en rode tokoverf (voedingskleurstoffen dus). Ik heb over alle delen wol zo goed als evenveel verf aan toegevoegd, zodat het deel met weinig wol extra donker zou worden en zo geleidelijk lichter zou worden.
Omdat zoveel bakjes niet in de magnetron pasten (helaas), moest het wel in de oven. Ook nog geswitched naar grotere bakjes:
Rond de 100 graden, en daarna de nacht af laten koelen.
's ochtends sloeg echter mijn schrik toe; het was veel te blauw! Ik was bang dat ik het geheel met rood moest oververven om toch nog paars te bereiken:
Maar toen het was uitgespoeld, bleek dat de wol de blauw niet compleet had opgenomen, maar rood wel, en dus is het paars!!!
h e l e m a a l geworden zoals ik had gehoopt en bedacht
En nu zou ik eigenlijk graag beginnen, maar de streng is te mooi...
Die moet nog even mooi liggen zijn voordat ik die op een bol ga rollen.
Het patroon? Daar ben ik eigenlijk nog niet uit. In de eerste instantie wilde ik halfrond, maar driehoekig (zoals de bitterroot of aeolian) zie ik ook wel zitten. Dus het is niet zo erg dat ik nog even geniet van de streng wol.

Details van de Citron

Omdat het al bij ravelry beschreven was, heb ik het hier niet zo uitgebreid gedaan. Maar omdat er vraag naar was, toch hier even hoe ik heb gewerkt om de citron te krijgen zoals die nu is.

De 'shawlette' moet volgens patroon (hier in het nederlands door Wolhemel) gebreid worden op naald 4 en verbruikt dan 430 meter garen. Op ravelry had ik gezien dat je op naald 3,25mm 402 meter garen gebruikt, en omdat ik 479m garen gesponnen heb, heb ik voor naald 4,5 gekozen. Belangrijkere reden was eigenlijk dat ik een Addi kantnaald in deze dikte heb :-). Uiteindelijk had ik 1 meter te weinig, en heb ik die ene meter bij moeten spinnen, ben ik blij dat ik geen gekocht garen had!

De kraaltjes heb ik niet op het garen geregen maar volgens deze mooie tutorial op de steken in de derde rij van iedere patroonherhaling, elke derde steek gezet. Ik begon dan de tweede steek na de marker (dat volgt uit het patroon als je de citron zelf maakt). Ik heb de gewone Gutermann glaskraaltjes gebruikt (gewoon die dikkere buisjes waar volgens mij 28 gram in zit, genoeg om wel 2 citrons mee van kralen te voorzien).

Het afhechten heb ik volgens deze tutorial gedaan.

Ik hoop dat het zo duidelijk is, mailen mag altijd.