woensdag 1 juli 2009

HET nieuwe project: Alpaca

Let op: Heel veel foto's in dit logje!

Zo, ik heb het besloten. Ik ga AL mijn alpaca opspinnen die ik nog heb liggen. Dat is nog zwarte waar ik helemaal de balen van had omdat het niet zacht genoeg was, en witte. De reden waarom ik het wil doen is omdat het toch wel te spinnen moet zijn zonder chagrijnig te worden van de harde haren of de gruwelijk vieze handen. Gisteren heb ik dus besteed aan googlen, youtuben en ravelen.

En dit wordt mijn Tour de Fleece project :-)... Dat is een spin-a-long, waarbij het de bedoeling is dat je iedere dag van de tour spint. De tour de france vind ik erg leuk om naar te kijken, dus dit bevalt me ook wel. Er zijn verschillende teams op Ravelry, en ik zit in team Lantern Rouge, omdat ik zeker in de weekenden niet zal spinnen.

Maar nu, de alpaca. Dusss, mijn baret van begin dit jaar kriebelt ontzettend en is niet zo zacht als alpaca zou moeten zijn. Het deel van de vacht dus eens beter bestudeerd, en ik kwam tot de conclusie dat ik vorige keer waarschijnlijk de stuggere haren gewoon meegesponnen heb. Die heb ik er meteen uitgezocht en weggegooid. Daarna, na de internetstudie, heb ik de vacht gewassen, eerst in wolwasmiddel met schoon regenwater (een regenton is echt ideaal als je veel met vachten in de weer bent). Wol wil ik niet met zeep wassen voor het spinnen, omdat ik de vettige lanoline wil behouden. Maar Alpaca is niet vet, dus nu lekker wel wassen, ruikt ook erg lekker. Daarna nog twee keer uitgespoeld en te drogen gelegd:
De toolzzzz voor vandaag, een uienkam en een bankschroef :-)...:De uienkam leg ik vol met alpaca, zodat die uitgekamd wordt. Als de kam redelijk vol zit, trek ik de alpaca er voor uit:Die 'sla' ik daarna weer op de kam, zodat die weer vol komt te zitten. Hoe vaker je het op de kam doet, hoe zachter het wordt.
Als alle alpaca weer op de kam zit, trek ik er een grof lint uit:Die ik vervolgens in stukken deel en op elkaar leg:Deze deel ik nog een keer in twee├źn, en dan gaat het voor de derde keer op de kam:En de mooiste tool van vandaag, een diz (in dit geval is het een oorbel met een 4mm gaatje erin gebood door vriendlief): de diz maakt een mooie 'sliver' (dit is zooo Harry Potter achtig, waar ze die slivers uit hun stokje toverden) , je begint met de haaknaald voor het begin:
En het eerste deel is door de sliver:
En dan kun je als in dit filmpje een sliver maken:
Daar rol je een nestje van:
En spaar je tot je een heleboel nestjes hebt:

Ja, ik weet het. Het is afschuwelijk veel werk. Maar het spint zooooooo fijn! Het is de moeite zeker waard. Het spinnen ga ik dus volgende week pas doen, eerst heb ik nog veel witte alpaca te verwerken, ik houd me nog even zoet :-)...

2 opmerkingen:

Ammerins zei

Wat leuk man! Maar idd, wat een werk... Ik spin nog gewoon vanuit mijn vuilniszak hoor... :)

MoniqueB. zei

Wow, intensief zeg. Maar kijk eens wat je hebt bereikt! Een kluitje ruwe alpaca om in te rollen en ook nog in een prachtig kleur.
erg mooi.