vrijdag 5 juli 2013

TdF - het Vefexperiment

Om te kijken hoe verven en spinnen tot garen leidt, heb ik 6 zakjes gemaakt met ieder 30 gram vuile wol. Op dit moment zijn dat zes strengen geworden van ongeveer 20 gram. Kun je nagaan hoeveel vet er in de vacht zat!

Eerst de singles; de bovenste single in de foto is uit de vuile vacht gekaard, gesponnen, gewassen en geverfd. De onderste streng is eerst gewassen en daarna gekaard, gesponnen en geverfd.
Hier zie ik geen verschil in het resultaat. Je ziet hier wel dat de ene dieper van kleur is, maar dat hangt van de plek in de verfbak af.
 
Dan de getwijne versies, daar is wel degelijk verschil in te zien.
 
 Je ziet het al een beetje als de strengen in elkaar gedraaid zijn:

Deze is ongeverfd vuil gesponnen, maar dan short draw. Dit resulteert in dit garen tot een vlekkerige streng.
Deze is eerst gewassen en daarna gekaard en long draw gesponnen. Als dit garen geverfd wordt krijgt de verf meer mogelijkheid om een beetje in het garen te verplaatsen waardoor dit minder vlekkerig is dan de vorige. Dat heeft alleen te maken met de spin-techniek naar mijn idee, omdat er bij de singles geen verschil te zien was. (dit garen is ook veeeeeel zachter omdat het luchtiger is).
Deze is eerst gewassen en gekaard, en toen zijn de rolags geverfd en gesponnen. Hierdoor blijven de kleuren bij elkaar en heb je echt donkere stukken en echt lichtere stukken. Dit is een streng met een heel stuk minder meters dan de volgende. Dat komt omdat de rolags door het verven en drogen hun luchtigheid voor een deel verliezen en dat daarom het garen iets compacter wordt.
Bij deze is de vacht eerst gewassen en toen als vacht geverfd. Daarna is het gekaard waardoor de kleuren iets gemengd worden. Het is wel een redelijk effen kleur, maar het garen heeft veel diepte omdat er op een stuk donkere en lichte vezels in het garen zitten.
Als de Tour de Fleece afgelopen is brei ik er proeflapjes van om het verschil ook zo te kunnen bekijken...

2 opmerkingen:

lilirious zei

leuk en leerzaam experiment! moet ik ook eens doen. Toch handig om te zien wat voor effecten het kan hebben op je wol :)

Marian zei

Mooi al die schakeringen blauw, leuk om je experimentje te lezen. Ben benieuwd naar de breisels er van.