vrijdag 31 juli 2009

De eerste oogst...

Toen vriendlief en ik afgelopen woensdag in het bos gingen eten, en weer terugreden na ons kopje koffie, kwamen we langs bramenstruiken. Er staan hier heel veel bramenstruiken, maar hieraan zaten de eerste zwarte bramen van het jaar. En zwarte bramen plukken, daar word ik gelukkig van. Een halfuur laten gingen we richting huis met 600 gram verse glanzende bramen:
Die met geleisuiker tot bramenjam worden gekookt: Even de potjes op zijn kop en de volgende dag smullen van heeeeeerlijke bramenjam!
Toen ik een paar jaar geleden een mixer kocht van verjaardagsgeld, heb ik een complete gekocht met een raar ding waarvan de verkoper dacht dat het misschien was om slagroom mee op te kloppen:
Maar het is volgens de gebruiksaanwijzing bedoeld om vruchten door de zeef heen te wrijven. Dus alle bramen in de zeef, mixer erop en even later is de bramenjam pitloos zonder moeite of een lamme arm. Ideaal ding!

3 opmerkingen:

Herma zei

Jee, kun je dit ook al!!!!!!
Mijn bramenstuiken in de tuin beginnen ook al rijpe vruchten te dragen. Je zou hiervan moeten kunnen plukken, want ik kom er haast niet aan toe om jam te maken.

Siem zei

Ja zag ook al de eerste bramen toen ik met de honden liep. Volgens mij is het best vroeg eigenlijk. Geniet van je jam!

Anoniem zei

Heerlijk!! Dit is niet bedoeld om je bang te maken maar let je wel op dat je geen teken mee naar huis hebt genomen?? Ik zeg het omdat iemand op het borduurpb bosbessen heeft geplukt en onder de teken thuis kwam.

Mirjam