dinsdag 5 januari 2010

De hel van de muts van '63

Het begon romantisch; samen met vriendlief naar de bioscoop, sneeuw buiten en ijs in de film. We vonden het een vermakelijke film, en vonden het leuk dat er zo'n boel Fries in gesproken werd.

Het patroon voor de muts had ik al via Ravelry gezien, en het leek me leuk om die muts in dezelfde kleuren als één van de hoofdpersonen te maken (de persoon hieronder links). Dus, mooie sokkenwol gekocht (Annell Super Extra, die ik ook al voor de wanten van mijn broertje had gebruikt), en aan de slag.

Het patroon vraagt voor pennen 2,5-3mm. Na het breien van de eerste lap (in de tekening hieronder de lap die van boven naar beneden wordt gebreid, met twee punten op het eind), en na rekenen zou de hoofdomtrek 34cm worden, nou, dat past mij natuurlijk nooit. Op Ravelry om raad gevraagd, hè wat een fijne mensen daar. Iemand raadde me aan om met dubbele draad te werken. De stekenverhouding veranderde van 30st/10cm naar 23st/10cm. Dat komt in de buurt bij de 50st/24cm (21st/10cm), het aantal steken dat je op moet nemen op de 24cm (de lange rand vanwaar het twee deel, dat met de strepen, wordt opgenomen en dat dus van links naar rechts wordt gebreid).
En dan zijn de punten klaar en kun je steken opnemen. Het patroon vraagt om 5 rijen ene kleur, 5 rijen andere. Vreemd, want dan heb je aan beide kanten draden hangen. Dat heb ik dus aangepast naar 8 rijen voor de eerste strook donkerblauw, en 6 rijen voor de volgende kleuren, eindigend met 7 rijen donkerblauw, en de laatste rij heb ik gemaasd aan de lange rand aan de andere kant van de lap (zodat je een tube krijg met drie punten onderaan).

Hierna trek je de bovenkant bijeen zodat de muts zich sluit. Dan is de muts zo goed als af.

De bandjes aan de twee punten van het deel zonder strepen heb ik vervangen door I-cords omdat ik niet zo goed ben in bandjes breien, en I-cords staan wel netjes.

De eerste foto zoals unox hem bij het patroon heeft gezet, rechts is wat eruit komt als je het patroon zo goed mogelijk volgt. Zoals iemand op ravelry zei; Ik hoop dat Unox betere soep als patronen maakt!

De middelste punt krult om vanwege de tricotsteek, maar dat is niet heel erg. Wat wel jammer is, is dat de muts iets te lang is. De 24cm van de lange rand hadden wat mijn betreft wel 20cm mogen zijn. Daarnaast is de 'bult' bovenop het hoofd niet heel charmant. Maar afgelopen zaterdag op het ijs bij Hindeloopen met een straffe oostenwind, heeft deze muts bewezen dat het inderdaad een geschikte zou zijn om een elfstedentocht mee te schaatsen! Heerlijk warm, de nek bedekt en het voorhoofd dat anders wel koud wordt.

8 opmerkingen:

Herma zei

Jij verdient een Elfstedentocht kruisje, voor je doorzettingsvermogen om deze hel van een muts tot een goed einde te breien.

Ammerins zei

Ik vind hem super! Ik heb dit weekend de babyversie gebreid, maar leuk zeg!

Mirjam Kranendonk zei

Wat ben je toch snel met je naalden!!!

Groet,
Mirjam

lheurebleue zei

knap gedaan! en als je het patroon deze zomer met plastic draad maakt, heb je een mooie badmuts ;)

annita zei

Ik sluit me helemaal aan bij Tijm

MariekeStAALSMID zei

Mijn complimenten!
Vorig jaar trof onze SnB Fryslan een breigroep met oudere dames uit Hardegarijp die -net als wij-aan het breien waren voor de Alvestedetocht van Tryater. Een paar dames breiden ook deze muts, maar zij breiden de bovenkant niet recht, maar ook met punten. Daar waar je mindert bij het voorhoofd, meerder je bovenop. misschien dat op die manier een minder bobbelige bovenkant krijgt? Maar ondanks alles staat hij je goed!

Anoniem zei

op welke naalden heb je hem nu gebreid hij is super geworden
ik heb hem ok al gemaakt maarviond die van mij niet mooi ik heb patoon van unox gebruikt
gr tina stubbe

Anoniem zei

Ik ben zo blij dat ik je blog heb gevonden want ik wil al zolang een muts maken.. Maar me moeder heeft me vandaag pas leren breien, dus als ik je verhaal lees zit ik echt van.. wat nu..?! Zou je mij anders misschien kunnen mailen ofzo om het nog een keer uit te leggen.. want k had op die site gezien ravelry ofzo.. maar dat was in het engels en met rare afkortingen dus werd nog onduidelijker..
Groetjes Sabina