maandag 15 juni 2009

Proefwerkvraag

Bij Top Gear doen Jeremy en James een wedstrijd modder-rijden. Jeremy heeft besloten dat een BMW X-5 een goede keuze is. Een mooie auto en heel erg comfortabel. De X-5 weegt 2250 kilo, en de breedte van de banden is 25cm. James wil zoals altijd een kleine schattige nostalgische auto en kiest voor de oudste Nissan Micra. Niet zomaar nostalgie, maar goede Japanse nostalgie, volgens James. De Micra weegt slechts 750 kilo, en de breedte van de banden is slechts 15cm. Richard gaat commentaar geven, voor het gemak gaat hij ervan uit dat de diameter van de banden gelijk is en dat de banden op de correcte spanning staan. Wat zal hij zeggen?
(a) Nou, ik heb werkelijk geen idee wie er beter is in het modder-rijden. Om een conclusie te kunnen trekken heb ik eigenlijk echt nodig wat het oppervlakte is van de band in plaats van alleen de dikte.
(b) Nou, Jeremy, ik heb vertrouwen in jou. Volgens mij is de X-5 veel beter in modder rijden. Na weloverwogen berekeningen, ben ik ervan overtuigd dat de X-5, zoals zijn naam al aangeeft, 5 keer beter is.
(c) James, jij hebt zoals altijd een lief klein karretje gekozen, en ik denk dat jouw auto beter door de modder kan rijden. Ik heb gerekend, en vermoed dat de kleine Micra 1,8 keer beter rijd dan de X-5.
(d) Door de verhoudingen zijn beide auto's even goed in modder-rijden en zal er dus niemand winnen of verliezen door de gekozen auto. Tactiek daarentegen en robuustheid van de auto zal wel uitmaken.

met andere woorden: bijna het einde van het schooljaar! Het proefwerk dat nu gefabriceerd wordt is de laatste, de energie begint alweer op te borrelen (de creativiteit is alweer aanwezig ;-) ), de laatste loodjes!

3 opmerkingen:

Mirjam zei

Zet em op meid! De laatste loodjes zijn altijd zwaar maar nog even en het is achter de rug.

Groet,
Mirjam
www.stadseindebetuwe.web-log.nl

Unknown zei

Wat een leuke vragen bedenk jij! Ze boffen maar daar op school. Stuk leuker dan toen ik op school zat. En eehm wat is het goede antwoord? (k ben meer een alfa)

MoniqueB. zei

heb ik die aflevering gemist? ;-)
Ik weet het antwoord ook niet. Zachte smalle banden lijken me niet echt geschikt, al hoewel je sowieso weinig grip hebt in modder...
Heel leuk van je om je onderwerp lekker actueel te houden. Dat slaat vast aan.